Tomas Ryde är Klubbchef för Årsta AIK HF sedan januari 2024.
Han har bland annat varit förbundskapten för både Sveriges och Rumäniens damlandslag i handboll och Head Coach för CSM Bukarests damlag.
Oktober 2024
Har Årsta AIK handboll ett existensberättigande i samhället? Eller på ren svenska "gör vi någon d-la nytta?"
Tusentals timmar läggs ner av anställda, frivilliga, föräldrar, släktingar, kompisar för att vara med i gemenskapen omkring klubben – att få vara nära spelet, utmaningen, kamratskapet eller vad det nu må vara.
Jag har en total övertygelse att föreningslivet aldrig har varit viktigare än nu. Samhället är just nu i en polariserande utvecklingsfas, kamp, konflikter, våld, utanförskap, otrygghet, medierna frossar i allt som gör oss rädda och osäkra. Politiker kastar paj och fullständigt oförmögna att ena och driva en vision som gör att vi känner optimism och framtidstro.
Stockholm stad är ju inte kända för att vara den enklaste miljön att leva i för att bedriva föreningsliv. Det är en enorm kamp om uppmärksamhet, resurser och möjligheter att bedriva sin verksamhetsidé. Inför denna säsong fick vi ytterligare sämre träningstider och lokaler ämnade för verksamheten, men vi kommer som klubb och med ett effektivt styrelsearbete att ta tillbaka den position som vi förtjänar.
Så med den inledningen, Årsta AIK som klubb, har enligt mig, som förening ett fullständigt 100 %-igt berättigande. Vi som klubb skapar trygghet, meningsfullhet och med vår ambition att stärka självkänsla och upplevelsen av lojalitet till varandra, ger det ett gott samhälle.
Den andra frågan torde vara "hittar vi själva i vår egen labyrint som vi byggt?"
Klubben är i stark förändringsprocess, våra egna ledare och tränare har fullt upp med vardagsaktiviteterna: planera, genomföra, utvärdera träning, matcher, cuper, USM och föräldrainformation. Så om vi tar ett ”metaperspektiv” – vad har hänt och vad är pågående utveckling i klubben?
- Ny styrelse sedan 2023 – så unikt som att kvinnor är i majoritet
- Årsta har en ny strategisk plattform – som är utgångspunkten för alla beslut
- Verksamhetsidé
- Ny vision – som utmanar alla våra ledare varje dag – att vi skall vara Sveriges attraktivaste handbollsklubb
- Värderingar
- Mål som täcker hela klubben
- Ny organisation – och verksamhetsstyrning som bedrivs på nytt sätt
- Ny klubbchef
- Nya sportchefer och sportkonsulenter – Yasmin Domonji och Niclas Cyrus Stålheim
- Ett pågående arbete att bygga upp och fylla på med resurser till vårt kommittéarbete som ger operativ genomförandeförmåga
- Vi har startat och genomför målvaktsprojekt och fys-projekt
- Uppstart av bollskola på nytt effektivt sätt
- Integration och flöde mellan lagen med 2-2 koncept, 2 spelare byter till annan grupp under 2 veckor
Efter en längre tids sjukdom så har vi lyckats läka en skada.,,, VI HAR FÅTT GYM-AVTAL på plats, vi är otroligt glada att få samarbetsavtal med Nordic Wellness.
Vi har väldigt tydliga tecken på en extrem kvalitetshöjning på vår herr och pojkverksamhet. Vårt Herr A lag har på kort tid etablerat sig som förebilder med sitt höga engagemang och sprudlande glädje samt att det rullas in juniorer i verksamheten på ett föredömligt sätt.
En trend som uppstod under våren var att tränare och ledare sökte sig till klubben, och vi får fortfarande förfrågningar från individer som vill vara med och bidra till verksamheten och det är otroligt roligt.
Vad händer då inte, för vi behöver vara brutalt ärliga för att möta vår oförmåga!
Vi utvecklar inte träningsmetoder och pedagogiken för att accelerera inlärningen. När den sportsliga ledningen tittar i hallen så tränar vi och spelar vi i samma stil som det gjordes för 20–30 år sedan.
Vi behöver komma bort från de kollektiva spelformerna och den linjära pedagogiken. Vi som tränare behöver ta in nya impulser, organisera träningen på effektfullare sätt, i vissa ramar nyttja träningstider med fokus på individuell utveckling, blanda åldersgrupper och pojke och flicka på helt annat sätt än vad som görs idag. Vi behöver titta på andra idrotter för att få stimuli och inspiration till nytt modernt sätt att träna.
Vi behöver få in nya tränarroller // utvecklare// för att optimera användandet av digitala verktyg, filma träning och matcher – klippa individuella actions och lägga i spelarens digitala fil. Basen i all träning är att träna beslutsfattande, spelförståelse och teknik integrerat. Vi behöver komplettera tränarstaben med teknikspecialister t ex kantspelare och linjespelare har ett mycket större behov av fokus och utökad inlärningsmiljö.
Nu är vi inte ensamma om denna utmaning i Sverige, men denna utveckling torde ta oss enklare och effektivare till vår vision.
Utöver allt detta – kost och näringslära – både till spelare och föräldrar,
Mental träning och kommunikativa färdigheter för att hantera sig själv och kamrater för välmående och prestation, på och utanför plan.
Och julgransförsäljning…
Grunden är att säga hej och hej då – titta varandra i ögonen när vi möts. Ibland tänker vi och tycker olika – och då behöver vi samtala och lösa, det som är bäst för Årsta AIK. För vi tar alltid utgångspunkt i det som vår organisation står för och vill uppnå."
Bästa hälsningar Tomas