SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ÅRSTA HANDBOLL

Tilde Lundmark och Alva Ahlgren bland de 20 största tonårstalangerna i svensk damhandboll!
2024-02-16 20:31
Tilde och Alva. Foto: Årsta AIK resp. Pär Ahrling, Handboll i fokus

Aftonbladet sport har idag publicerat sin årliga lista över de 20 största tonårstalangerna och Årsta AIK har två spelare på listan! Tilde Lundmark och Alva Ahlgren (2008) tar båda plats på listan som vänster-/mittnior. Så här skriver Aftonbladet:

 

"Årsta AIK i Stockholm har verkligen något på gång på flicksidan. De två största talangerna där hittar vi på vänster-/mittnio och vi väljer att inte separera dem. Lundmark kan det mesta, både framåt och bakåt. Ahlgren är en tekniskt duktig niometersspelare med bra fart under fötterna som imponerade i Sverigecupen. Men det dröjer till hösten 2025 innan duon och de andra spelarna födda 2008 får spela seniorhandboll."

 

Stort grattis Tilde och Alva! Vad ni är grymma!

 

Länk till artikeln: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/abgWLA/rankning-20-storsta-tonarstalangerna-i-svensk-damhandboll

Välkommen Akhila Söderberg
2024-02-15 15:12

Till ledarlaget för DA och DJ Utveckling nästa säsong ansluter Akhila Söderberg som assisterande tränare. Akhila har arbetat med Staffan Sandahl i Skuru och tog så sent som förra året USM-guld med Skuru i F16-klassen.

 

Vad blir ditt uppdrag i Årsta?

Mitt uppdrag blir att leda dam och juniorlaget tillsammans med Staffan och övriga i ledargruppen med målet att utveckla spelare och lag. Jag och Staffan har varit tränare tillsammans i 4 år och vi kompletterar varandra bra i våra olika roller, där vi har ett delat ansvar över verksamheten.

Vad har du för bakgrund inom handbollen?
Jag är handbollsfostrad i IFK Tumba där jag själv spelade handboll från barn upp till senior, men tyvärr tvingades avsluta min spelarkarriär på grund av knäskador efter ett antal säsonger i damlaget. 

 

Jag började min tränarkarriär som 15-åring och har haft olika tränaruppdrag sedan dess, bland annat för årskullarna F96, P95/96, F96/97, P02, DJ, F03/04 i IFK Tumba, F03 i Huddinge HK och nu senast DJ och F16 i Skuru IK. 

 

Jag har även varit tränare för Stockholms distriktslag F00 och coachat i Sverigecupen. Jag är utbildad TS3 tränare med elitlicens (nuvarande TU6).

Vilka är dina främsta egenskaper som tränare?
Mina främsta egenskaper som tränare är nog att jag är en lugn person, pedagogisk, engagerad, lyhörd och bra på att skapa relationer, men även handbollskunnig där jag brinner för en snabb handboll med tufft/aggressivt försvar och med spelförståelse i fokus.

Vilka är dina främsta framgångar skulle du säga?
Min främsta framgång som spelare inom handbollen var nog att få spela kval upp till högsta serien samt få spela handboll på en hög nivå. 
Resultatmässiga framgångar med mina lag är USM-guld, USM-brons, brons i Norden Cup och brons i Sverigecupen, och alla seriesegrar är såklart också höjdpunkter. 

Men den största framgången enligt mig är att många av de spelare som jag har tränat genom åren idag spelar handboll på en hög nivå i de högsta serierna i Sverige. Det ser jag som en merit och ett kvitto på att det jag gör tillsammans med mina tränarkollegor fungerar. Det gör mig väldigt stolt och glad!

Vad gör du när du inte håller på med handboll?
När jag inte håller på med handboll så arbetar jag som speciallärare på en skola i Södertälje, umgås med familj och vänner, samt tillbringar så mycket tid jag kan i Spanien. 

Lo Håkansdotter och Oskar Johansson distriktslagsintruktörer för 2009-kullen
2024-02-08 14:49
Hela instruktörsgänget. Foto: HF Öst

Två Årsta-tränare, Lo Håkansdotter och Oskar Johansson, har fått förtroendet att vara distriktslagsinstruktörer för SUL 3-4 samt distriktslagsverksamheten!

 

Distriktslagsverksamheten är ett led i Svensk handbolls spelarutbildning och utveckling vilket avslutas med turneringen Sverigecupen som de senaste åren har spelats i Nyköping. 

 

De Årsta-lag som Lo och Oskar tränar är P15 (2008) och F14 (2009). Grattis Lo och Oskar!

 

https://svenskhandboll.se/hf-ost/nyheter/nyheter/2024-02-07-valkomna-distriktslagsinstruktorer-for-2009-kullen

Staffan Sandahl blir ny damtränare i Årsta
2024-02-07 09:22
Tomas Ryde och Staffan Sandahl. Foto: Pär Ahrling, Handboll i fokus

Årsta AIK är oerhört stolta över att presentera Staffan Sandahl som ny huvudtränare för Dam A samt damjuniorlaget utveckling. Staffan är en mycket erfaren handbollstränare med hög kompetens när det gäller att utveckla unga spelare till seniorspelare. Han är också taktiskt väldigt duktig. 

 

Mattias Holmqvist som idag är huvudtränare för Dam A kliver av efter säsongen med hänsyn tagen till bl.a. förändrad jobb- och familjesituation, men kommer att erbjudas en annan roll i föreningen. Vi tackar Mattias så mycket för hans insats hittills. 

 

Vi står nu inför ett spännande generationsskifte med väldigt duktiga yngre spelare på väg in i seniorverksamheten och tar därför tillfället i akt och förändrar ledningen kring både A-lag och Juniorlag elitförberedande. Vi ser det som ett sätt att efterleva vår verksamhetsidé att matcha seniorverksamheten mot ungdomsverksamheten och ett steg mot våra långsiktiga mål att behålla så många som möjligt så länge som möjligt.

 

Huvudtränaren ska kunna implementera och hantera en ny modern handboll och ett individualiserat sätt att träna både på och utanför plan, säger Tomas Ryde, Klubbchef i Årsta AIK.

 

Vi är helt säkra på att Tomas Ryde och Staffan Sandahl kan bygga upp en organisation som kan utveckla Årstas damhandboll till en högre nivå, och det handlar både om mängden träning, vad och hur man tränar, och hur matchning bedrivs, säger Helena Andersson, ordförande i Årsta AIK.

 

Tomas fortsätter:

Vi har sökt en huvudtränare som kan fortsätta att utveckla den handboll som framförallt F 07 har spelat under flera säsonger. Den bygger på en modern pedagogik där kollektiva spelmönster är nedtonade och beslutsfattandet och kreativiteten istället är basen i spelet. Det handlar om att vidareutveckla och stimulera motivationen för att spela en offensiv, attackerande och fartfylld handboll, där vi kan optimera individens utveckling och skapa goda resultat för både lag och klubb. 

 

Staffan kommer tillsammans med U14 - U16-tränare på flicksidan att fortsätta att utveckla både träningen och spelkulturen i Årsta. Det finns stort utrymme att träna mer och hårdare för de som vill, och det är supertydligt att merparten av våra spelare önskar just det.

 

Vår klubb har utvecklat en tydlig strategi för att kunna hantera lag för såväl hög utveckling som för bredd, så vi vill att alla tränare hanterar våra spelare utifrån träningsgrupper och matchningsstrategi. Tränarna ska vara skickliga på att arbeta med och utveckla unga spelare, det är helt avgörande för klubbens långsiktiga utveckling. Så när även seniortränaren står för samma filosofi så var valet av Staffan självklart!

 

Intervju med Staffan Sandahl

 

Staffan, berätta om din bakgrund inom handbollen.

Jag började som 6-åring i Skuru och spelade min sista match i Trim-SM som 50-åring. Samtliga säsonger utom två har jag spelat i Skuru.

 

Jag har varit tränare i snart 25 år, Skurus P99 och F03 från bollskolan till äldre ungdom, 4 år som tränare för Skuru HA samt 2 år i Huddinge FA.

 

Jag har också varit distriktstränare för F05 samt genomgått förbundets tränarutbildningar och har elitlicens.

 

Vad kännetecknar dig som tränare?

När det gäller min kompetens så kan nog andra bedöma mig bättre men jag tycker själv att jag har ett stort engagemang. Du har en lugn stil säger mina kollegor.

 

Mina spelare, ledarkollegor och laget är väldigt viktiga för mig och jag jobbar hela tiden för att skaffa så bra förutsättningar som möjligt för oss.

 

Jag har också som målsättning att vi, dvs spelare, laget och ledare, varje år skall utvecklas bättre än våra konkurrenter.

 

Då jag varit spelare i så många år har nog det jag själv tyckte var viktigt, kul, bra när jag spelade påverkat hur jag tänker som tränare.

 

Jag tycker handboll skall spelas med ett aggressivt, offensivt försvar där det är vi som styr anfallarna. Det ska vara fullt ös i kontringar och sen ska anfall bestå av tempoväxling med bra bolltempo, tydliga attacker med rätt bollsläpp och där avsluten hittas genom en bra spelförståelse.

 

Och för att dra en klyscha som jag gillar: "Det finns en enkel genväg till att bli bäst och det är att träna bättre än alla andra!"

 

Varför föll valet på Årsta?

Det är flera saker:

 

Klubben och ambitionen

Årsta har en stor bredd med spelare i ungdomsleden men saknar spets i DJ/DA. Jag tycker det känns väldigt spännande att få vara med och bidra till det och det tillvägagångssätt och den ambition som Ryde har presenterat passar mig perfekt.

 

Laget

Det kommer upp en väldigt bra och välskolad årgång i DJ/DA nästa säsong som kommer bli en stomme i DA-verksamhet på lång sikt. Vi har även möjlighet att emot några externa spelare men målsättningen är att vi ska ha en klar majoritet av egna spelare.

 

Verksamheten

Upplägget med att träna både DJ/DA ger att vi får ta hand om hela övergången från F16 upp i DA. DJ kan i många klubbar komma lite i kläm men här kan vi se till att även DJ-verksamheten kommer bli riktigt kul och bra. Vi ska åka på många bra cuper, spela USM samt integrera verksamheten med seniorverksamheten.

 

Ledarna

Vi kommer att ha en riktigt bra ledarbesättning med dels engagerade ledare som följer med upp samt tillskott av ett gäng grymma tränare som jag jobbat ihop med tidigare som handboll-, fys- och målvaktstränare. För lika mycket som handboll är en lagsport så är det ett lagarbete att leda ett lag på ett bra sätt!

 

Vad tror du att du kan bidra med i Årsta?

Att vidareutveckla den goda verksamhet som bedrivits under många år samt att hjälpa spelarna att ta nästa och nästa steg i sin utveckling, både individuellt och som lag.

 

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag?

Efter en säsong utan uppdrag så längtar jag efter handboll, gemenskapen i ett lag, träna och spela bra handboll med spelare och ledare som vill samma sak.

 

Att få jobba med spelare som vill något och prioriterar handbollen är viktigare än vilken division DA för tillfället ligger i!

 

Det ska bli kul att både spela seriematcher i seniorserien och åka på spännande cuper och USM i DJ, att typ få göra det bästa av två världar.

 

Har du något favorit-handbollsminne?

Visst är jag stolt över en del resultat jag uppnått, 2 USM-guld och ett brons, massa seriesegrar, Norden cup-brons, hur jag som spelare var med och tog oss från div 3 till Elitseriekval m.m.

 

Men det som jag verkligen uppskattar är den resan man gör med ett lag under en period. Man är en grupp som går ihop och kämpar tillsammans i vått och torrt för ett gemensamt mål. Visst är det härligt om man sen når hela vägen fram men det är ändå allt man gör på vägen som skapar minnena.

 

Vad gör du när du inte sysslar med handboll?

Jag bor med familjen i Nacka i ett hus som jag har byggt själv (och bygger vidare på) och driver restaurang. Sen gillar jag att spela golf, åka skidor, lugnet i Hälsingland och vara ute på sjön.

 

Det låter nog som jag har fullt upp...men jag tycker inte att roliga saker tar tid utan de ger livet ett meningsfullt innehåll!

 

Påsklovshandboll - anmälan är öppen!
2024-02-05 23:25

Nu är anmälan öppen för alla barn födda 2013-2014! Välkommen med din anmälan här!

Lycka till F14!
2024-02-03 10:08
Truppen är laddad på Centralstationen
Lycka till alla lag i helgen!
2024-02-02 19:58

Vi säger stort lycka till till F14 som åker till Ludvika imorgon lördag för att spela USM steg 3! Forza tjejer, vi håller på er! Årsta möter Ludvika HF, Haninge HK och Arbrå HK och matcherna sänds på SolidSport.

 

Vi hoppas också på stöd från läktaren på söndag när Dam A möter Hammarby i Sjöstadshallen! Det kommer att bli en spännande match!

 

Vidare hoppas vi på att alla har roligt på och utanför plan i helgen!

 

Ha en riktigt fin helg allihop!

Matchvärd och schysstmatch-rutin
2024-01-19 18:50

Vi går in i den andra helgen med den nya schysstmatch-rutinen. På hemsidan finns nu en flik som heter SCHYSST HANDBOLL. Där går det bl.a. att läsa om matchvärdens syfte och arbetsuppgifter, som exempelvis är att hålla i det nya schysstmatch-mötet. Hur mötet ska gå till och vad som ska tas upp framgår också, samt länkar till HF Östs information.

 

Kom igen nu! Nu kör vi schysst handboll! 

 

Vi ses i hallen!

Hallbybollen 2024
2024-01-14 11:16
Ladda album (+6 bilder) >>

Under Hallbybollen 2024 deltog två Årstalag som tog sig hela vägen till semifinal i respektive åldersklass. F16 Gul och DJ (som ställde upp i F19-klassen) fick en fantastisk upplevelse och utvecklades enormt under cupen, både som lag och som individer. Många tuffa och roliga matcher gjorde att lagen fick visa på sin kämpaglöd och vilja, samt visa upp det mäktiga försvar som de skapat!  

 

Förutom att delta i Hallbybollen och få spela otroliga matcher mot många olika lag, ingick även biljetter till landskampen mellan Sverige och Japan på fredagseftermiddagen. Det var en inspirerande match och härligt tillägg till cupen.

 

Sammanfattningsvis var årets Hallbybollen en lyckad och väldigt givande cup för Årsta F16 Gul och DJ som hade väldigt kul och fick uppleva fantastisk handboll! Alla, såväl spelare som ledare, tyckte att det var väldigt kul!😊 

 

”Inside reporters” Amanda Broberg Rydqvist och Sonja Hellman 

Tomas Ryde har rekryterats till rollen som Klubbchef
2024-01-13 18:54

Styrelsen har beslutat att förändra och modernisera organisationen i Årsta och har rekryterat Tomas Ryde till den nya rollen som Klubbchef. Tomas har genom uppdraget som Sportchef för ungdomsverksamheten lärt känna många av klubbens medlemmar redan, och fått god kännedom om föreningen, som han nu tar med sig in i det nya utökade uppdraget som Klubbchef. Tomas har lång och gedigen erfarenhet av handboll på alla nivåer och kommer att kunna bidra starkt till vår utveckling. Han kommer nu tillsammans och i samråd med styrelsen att sjösätta den nya organisationen.

 

Styrelsen är övertygad om att Årsta på detta sätt tar ett stort kliv mot att bli Sveriges mest attraktiva handbollsklubb!

 

/Styrelsen

Sändningar på HandbollPlay
Nyheter från våra lag
F12 (2011), 18/02 15:42 
Herr A, 30/01 15:59 
F16 (2007), 22/01 13:11 
F12 (2011), 22/01 09:27 
Dam A, 17/01 10:18 
 
FÖLJ OSS
SPONSORER
Bingo Stockholm - Alla hallar
STÖD ÅRSTA