Matchvärd
Inom handbollen har vi matchvärdar i seriespelet är för att skapa en trygg och positiv miljö där barn och ungdomar kan ha roligt med sin handboll samt skapa en miljö där våra ungdomsdomare trivs och ges möjlighet att utvecklas i sin domarroll. Därför ska det finnas matchvärdar vid alla Årstas hemmamatcher, och det är hemmalaget som sitter i sekretariatet som har ansvar att det alltid ska finnas minst en matchvärd på plats.
Nedanstående är matchvärdens uppgifter men naturligtvis är vi vuxna tillsammans ansvariga för att ge våra barn och ungdomar en så trygg och positiv matchmiljö som möjligt, så låt oss alla – även publik utan matchvärdsväst – ta ansvar för att säga till om någon uppför sig illa samt gemensamt sprida en positiv och härlig stämning i hallarna när Årsta spelar match!
Att vara matchvärd:
Enligt Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser för barn och ungdom ska det finnas minst en matchvärd på plats när det spelas barn- och ungdomshandboll (upp till och med U19). Syftet är att skapa en välkomnande, trivsam och trygg miljö där barn och ungdomar kan ha roligt och utvecklas både som spelare, domare, ledare och funktionärer. Det ska tydligt framgå vem som är matchvärd genom att den bär matchvärdsväst. Matchvärden ska noteras i protokollet på respektive match som spelas i anläggningen under tiden som matchvärden tjänstgör. Genom att markera sin närvaro och vara uppmärksam på vad som händer före, under och efter match kan närvaron av en matchvärd göra stor skillnad. Matchvärden bör vara över 18 år.
En matchvärds uppgifter/roll är följande:
- Hälsa gästande lag, domare och funktionärer välkomna, presentera sig och informera om viktiga funktioner i hallen, samt vad uppdraget som matchvärd går ut på.
- Vara ett stöd för domarna och funktionärerna före, under och efter match. Kom ihåg att det är domaren som bestämmer på handbollsplanen och att matchvärden inte får avbryta en match eller korrigera domslut.
- Arbeta för nolltolerans runt spelytan.
- Om någon utanför spelplanen uppträder olämpligt utifrån principen om nolltolerans: prata med berörd personen om olämpligt beteende och informera ledaren till laget som person är kopplad till.
- Om någon utanför planen uppträder mycket olämpligt sätt utifrån principen om nolltolerans ska det dessutom skickas en skriftlig redogörelse till det distriktsförbund som arrangören tillhör. Distriktsförbundet kan sedan kontakta den berörda föreningen.
- Som matchvärd äger du inte rätt att avvisa person/personer från hallen. Vid allvarliga situationer ska polis kontaktas.
Principen om nolltolerans
Besökare på barn och ungdomsmatcher/-träningar inom svensk handboll ska:
- Skapa en god stämning på och kring spelplanen.
- Respektera de beslut som spelare, ledare och domare tar vid träning eller match.
- Komma ihåg att det är barn och ungdomar som tränar eller spelar.
Som besökare på barn och ungdomsmatcher inom svensk handboll är det därför inte tillåtet:
- Att på ett negativt sätt försöka påverka matchens utgång, spelares prestationer eller domarens domslut.
- Att bruka svordomar, könsord, rasistiska uttryck, obscena gester mot spelare, ledare, domare eller andra person på plats i hallen.
- Att komma påverkad av alkohol eller droger.
Nytt för i år – Schysstmatch-möte
Matchvärden håller innan match i det som kallas "Schysstmatch-möte". Syftet med mötet är att påminna om allas ansvar att samarbeta som ett team, allt för att matchen ska genomföras på ett schysst sätt på planen, på bänken och på läktaren. Det är nolltolerans mot allt som på något sätt bidrar till dålig stämning kring våra matcher. Mötet är en snabb samling för domare, matchvärd och ledare 5 min innan matchen startar.
Här kan ni läsa mer om Schysstmatch via Handboll Öst:
https://www.handbollost.se/hf-ost/nyheter/nyheter/2024-01-11-nu-infor-vi-schysstmatch---mote-i-u12-u19
Här är info om vad som ska tas upp på mötet:
https://www.handbollost.se/download/18.4a1f5cc718ceb9784833f834/1704991203001/Schysstmatchm%C3%B6te.%20HF%20%C3%96st.pdf
Låt oss tillsammans ge våra barn och ungdomar en positiv matchmiljö både på spelplanen och från läktaren. Tillsammans kan vi göra stor skillnad, så ta ansvar och hjälp våra ledare, domare och matchvärdar i Årsta.
2024-08-08