MasterCoach-utbildningen är den högsta handbollstränarutbildningen i världen. I Sverige är det en exklusiv skara på knappt 40 tränare som har denna utbildning. Här hittar vi idel kända namn på förbundskaptener och gamla stjärnspelare. Och nu också vår egen Hazem. Under 2019-20 arrangerade Svenska Handbollsförbundet för första gången på tio år en hel MasterCoach-utbildning för de som klarade de hårda förkunskapskraven. De som genomgått utbildningen blir behöriga att vara tränare i alla europeiska länder, Europacuper och landslag. Utbildningen bestod av 23 dagars utbildning dels i Göteborg och dels på Bosön samt av många inlämningar, presentationer och ett skriftligt examensarbete på engelska.
Vad tycker du var det bästa med utbildningen?
- Det är svårt att peka ut en enskild bra sak under en sådan omfattande utbildning, men om jag ska avgränsa mig vill jag påstå, att lära känna de flesta deltagarna som personer. I skolvärlden finns det ett begrepp som heter ”den dolda läroplanen” som ser att allt lärande är socialt, och som Vygotski säger:” genom andra skapas vi själva”. Kort och gott människorna som tränar handboll.
Var det något som överraskade dig?
- Det som faktiskt överraskade mig var, hur lite vi vet om spelet handboll. Jag menar utifrån ett multidisciplinärt perspektiv. Att vara tränare på hög nivå handlar inte bara om teknik och taktik. Det handlar om elva andra viktiga områden som tränaren skall kunna, t.ex. ledarskap, fysiologi, psykologi, pedagogik och träningslära m.m. Vi har fördjupat oss i många av dem under utbildningen.
- Något annat som överraskade mig var, att Malin Andersson var den enda kvinnliga deltagaren i hela riket.
Var det något som var riktigt svårt?
- Ja, att inte vinna alla tävlingsmoment var riktigt svårt! Jag skojar förstås.... Med tanke på att allt lärande är socialt, var det svårt för många att inte träffas den sista modulen pga Covid-19.
Från spel i Euphrates, Raqqa och Syriska landslaget, via spel i Tyskland och tränaruppdrag runt om i Stockholm, kom Hazem till Årsta Handboll för ett par år sedan. Han rekryterades till uppgiften att stärka föreningens handbollsutbildning, utveckla tränarnas och spelarnas handbollskunskaper och hjälpa till att bygga en starkare gemenskap och kultur samt behålla ungdomarna längre upp i åldrarna. Resultaten har varit tydliga. Träningskvaliteten har ökat, lag- och föreningskänslan har stärkts och antalet medlemmar har ökat. För första gången ställer vi nu upp lag i samtliga åldersgrupper för både tjejer och killar.
Finns det något som du är särskilt nöjd med i Årsta Handboll?
- I stort är jag nöjd med öppenheten, gemenskapen och delaktigheten. Du beskrev det ovan med fakta om hur vi blivit bättre på många nivåer. Nyckelordet är självklart våra fantastiska tränare/ledare, och allt de gör på och utanför handbollsplanen. Styrelsen har gett/ger mig allt stöd jag behöver.
Några områden där vi behöver förbättra oss?
- Vi behöver reflektera över vår kommunikation och information, dvs hur vi praktiskt hanterar frågor som handlar om beställningar, bokningar och förmedlingen av info internt och externt. Så att ingen känner sig osedd eller nedprioriterad. Sist och inte minst är att hitta nya och balanserade forum för föräldrars engagemang i föreningen.
Vad har du för planer för tränarna och spelarna i Årsta Handboll denna säsong? Något särskilt som vi kommer jobba med?
- Jag ser fram emot att fortsätta jobba med planering och utbildning som är centralt för all utveckling.
Många utbildningskvällar, ett uppstartsläger och en ny säsong med nya häftiga utmaningar att uppleva.
- Vi har ett nytt projekt i år som vi vill prova och uppfölja. Projektet är att utveckla de unga talangerna på pojksidan som vill lite extra med sitt idrottande. Årsta AIK HF är en förening för ALLA, och där ingår dem som har kommit längre i utvecklingen, och som dessutom vill anstränga sig lite mer. Årsta AIK kommer alltid att behålla kärnan (bredden), men även stimulera dem som har kommit på framsteg.
Detta ställer krav på min egen pedagogik och didaktik att hålla tränarna, ledarna och spelarna motiverade. Jag strävar alltid efter att öka deras nyfikenhet, kompetens och ömsesidighet. Unga ledare och målvaktsskolan är också i fokus.
Tack så mycket Hazem!
Text: Tor Borg
Foto: Hazem Al Saleh