SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ÅRSTA HANDBOLL
ENDAST FÖR LEDARE

 
Utdrag ur belastningsregistret – för allas trygghet

Årsta handboll vill skapa en trygg miljö för alla barn och ungdomar. Att vara ledare i en idrottsförening är ett förtroendeuppdrag. En del i detta är att styrelsen för Årsta handboll har beslutat att vi följer Riksidrottsförbundets och Svenska handbollsförbundets rekommendation att förstärka det förebyggande arbetet kring en trygg idrottsmiljö genom att införa ett krav på att alla ledare i vår förening uppvisar ett utdrag ur polisens belastningsregister.

 

Alla ledare i Årsta handboll som har fyllt 15 år ska själva begära ett registerutdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg.

 

Utdrag ska visas upp av:

  • Tränare och andra ledare som arbetar direkt och regelbundet med barn och ungdomar i föreningen.
  • Personal som är anställd av Årsta handboll
  • Styrelsens ledamöter

 

Utdraget fås från polisen. Det beställs kostnadsfritt via:

https://polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/belastningsregistret-ovrigt-arbete-barn/

 

Räkna med att det tar två veckor att få hem intyget. Den som saknar skrivare kan hämta en blankett för att beställa registerutdrag på kansliet.

 

Befintliga tränare ska visa upp ett intyg mellan perioden oktober och november för att få hålla i träningar. Intyget är sedan giltigt under två säsonger. Nya ledare som engageras av klubben kontrolleras löpande i samband med rekrytering.

 

Nedan följer några frågor och svar om inhämtningen av registerutdrag. Om det finns fler frågor får ni gärna skriva till styrelsen@arstahandboll.se eller kontakta klubbens ordförande.

Varför ska jag visa utdrag?

Årsta handboll följer Riksidrottsförbundets och Svenska handbollsförbundets rekommendation att begära in utdrag från belastningsregistret för personer som finns runt föreningens spelare under 18 år. Detta är ett led i att skydda unga spelare mot sexuellt utnyttjande och andra brott.

 

Vad visas i utdraget?

Registerutdraget är specialutformat för arbete med barn i till exempel föreningar. Det visar endast tidigare domar för brotten mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån. (Om man har dömts för andra brott, syns det alltså inte.)

 

Jag hare redan visat ett utdrag, varför måste jag göra det igen?

Årsta handbolls ambition är att göra nya kontroller vartannat år för befintliga ledare.

 

När ska jag visa utdraget?

Den som ska visa utdrag inför en ny säsong ska göra det senast den 31 augusti. Utdraget ska då ha visats upp för kansliet alternativt någon i styrelsen. Två personer ska samtidigt se utdraget.

 

Hur ska jag visa utdraget?

Du ska själv ta med dig utdraget och visa upp det. Om det absolut inte är möjligt, ta kontakt med kansli/styrelse.

 

Måste utdraget vara oöppnat?

Nej. Om du vill öppna och läsa utdraget innan du kommer och visar upp det har du rätt att göra det. Observera att utdraget ska visas upp i original. Kopior godkänns inte.

 

Vad händer med mitt utdrag efteråt?

Du kan antingen själv ta tillbaka det eller be kansli/styrelse att makulera utdraget. Ansvarig på kansli/i styrelse noterar att utdrag har visats upp. Årsta handboll tar ingen kopia och sparar inga andra uppgifter än det som står i listan.

 

Ska utdrag visas av en tränare som själv är omyndig?

Alla ledare/tränare som är straffmyndiga ska visa registerutdrag, alltså även omyndiga ledare från fyllda 15 år. I de fallen bör uppmaningen att beställa registerutdrag kombineras med information till vårdnadshavaren.

 

Vad händer om mitt utdrag visar att jag dömts för något brott?

Om utdraget visar att ledaren dömts för något brott innebär det i normalfallet att man inte kan ha uppdrag som ledare i Årsta handboll. Besked meddelas skyndsamt till den berörda ledaren. All hantering sker med sekretess. Önskar man som ledare dialog med anledning av utdraget kontaktar man styrelsens ordförande eller vice ordförande.

 

Vad händer om jag trots uppmaning inte visar upp mitt utdrag?

En viktig del i förtroendet är att alla ledare behandlas lika. Vi kommer inte tillåta ledare som inte lämnat in utdrag att delta på träningarna

Det är ett absolut krav att visa upp utdraget för att verka som ledare i Årsta handboll.

 

Vad gör jag om jag fått uppmaning om att visa trots att jag inte hör till målgruppen?

Informationen går ut till alla ledare i Årsta handbolls register. Därför kan några som har slutat, inte tränar underåriga eller som har en ledarroll utan nära kontakt med barn ändå ha fått informationen. Då ska du informera föreningen för att slippa påminnelser. På samma sätt kan tränare ha missats om de inte är inlagda som ledare i systemet. Det är huvudtränares och lagledares ansvar att fånga upp dem som ska visa registerutdrag. Även den som hör till målgruppen men inte har uppmanats att visa utdrag har ett ansvar att säga till.

 

Vilket ansvar har lagledare och huvudtränare för att lagets ledare och ibland föräldrar visar utdrag?

För att föreningen ska veta vilka som ska visa utdrag, är det huvudtränares och lagledares ansvar att meddela kansliet det. Dessutom ska dessa personer informeras så att de hinner beställa utdrag. Om det under säsongen tillkommer tränare ska en rad sändas till kansli@arstahandboll.se om detta, så att vi inte missar att följa upp att de visar utdrag. Huvudtränare och lagledare ansvarar för att de vuxna i laget som ska visa utdrag också har gjort det och går in och kollar i registret att så har skett innan de får verka i sina roller.

 
FÖLJ OSS
SPONSORER
STÖD ÅRSTA
Bingo Stockholm - Alla hallar